Pod koniec XX wieku opracowano produkty takie jak suszone zupy instant, odtworzone owoce i soki oraz potrawy do samodzielnego gotowania, takie jak racje żywnościowe MRE. Do 20 wieku, automatyczne urządzenia, takie jak kuchenka mikrofalowa, mikser i obrotowy utwardzany sposób dla wygody gotowania.

Dobry catering można rozpoznać

W Europie Zachodniej i Ameryce Północnej, w drugiej połowie XX wieku odnotowano wzrost w dążeniu do wygody. Zakłady przetwórstwa spożywczego sprzedawały swoje produkty szczególnie żonom i matkom pracującym na średnim poziomie. Mrożonki (często przypisywane Clarence’owi Birdseye) odniosły sukces w sprzedaży koncentratów soków i „telewizyjnych kolacji”. Przetwórcy wykorzystali postrzeganą wartość czasu, aby przemówić do powojennej populacji, a ten sam apel przyczynia się do sukcesu współczesnych dań gotowych. Na temat dań gotowych przeczytasz w artykule Na czym polega dieta pudełkowa? Część 2.: wygoda stosowania diety STANDARD lub SPORT

Korzyści płynące z przetwarzania żywności obejmują usuwanie toksyn, konserwację, ułatwianie zadań związanych z wprowadzaniem do obrotu i dystrybucją oraz zwiększenie spójności żywności. Ponadto zwiększa roczną dostępność wielu rodzajów żywności, umożliwia transport delikatnej, łatwo psującej się żywności na duże odległości i sprawia, że wiele rodzajów żywności jest bezpiecznych do spożycia przez dezaktywujące psucie się i patogenne mikroorganizmy.

Nowoczesne supermarkety nie istniałyby bez nowoczesnych technik przetwórstwa spożywczego, a długie podróże nie byłyby możliwe.

Dobry catering to podstawa sukcesu

Dobry catering dziś to możliwe

Przetworzona żywność jest zwykle mniej podatna na przedwczesne psucie się niż żywność świeża i lepiej nadaje się do transportu na duże odległości od źródła do konsumenta. Kiedy po raz pierwszy wprowadzono je do obrotu, niektóre przetworzone produkty żywnościowe pomogły złagodzić niedobory żywności i poprawić ogólne odżywianie populacji, ponieważ dzięki nim masy miały dostęp do wielu nowych produktów żywnościowych.

Przetwarzanie może również ograniczyć występowanie chorób przenoszonych przez żywność. Świeże produkty, takie jak świeże produkty i surowe mięso, częściej zawierają mikroorganizmy chorobotwórcze (np. salmonella), które mogą powodować poważne choroby.

Wyjątkowo zróżnicowana współczesna dieta jest możliwa na szeroką skalę tylko dzięki przetwarzaniu żywności.

Transport bardziej egzotycznych potraw, jak również eliminacja wielu ciężkiej pracy daje współczesnemu jadłodajniowi łatwy dostęp do szerokiej gamy potraw niewyobrażalnych dla przodków.

Przetwarzanie może często znacznie poprawić smak żywności. Masowa produkcja żywności jest ogólnie znacznie tańsza niż indywidualna produkcja posiłków z surowców. W związku z tym istnieje duży potencjał zysku dla producentów i dostawców przetworzonych produktów spożywczych. Osoby prywatne mogą widzieć korzyści w wygodzie, ale rzadko widzą jakiekolwiek bezpośrednie korzyści finansowe w stosowaniu przetworzonej żywności w porównaniu z przygotowaniem w domu.

Przetworzona żywność uwalniała ludzi od dużej ilości czasu poświęcanego na przygotowywanie i gotowanie „naturalnych” nieprzetworzonych potraw. Wydłużenie czasu wolnego daje ludziom o wiele większy wybór stylu życia, niż wcześniej dopuszczano.